Overstappen naar een andere energieleverancier is niet moeilijk. Met dit handige stappenplan en een paar slimme tips bespaar je in no time honderden euro’s op jouw energierekening .

Stap 1: De voorbereiding voor het overstappen

Voor je gaat vergelijken moet je een paar dingen opzoeken. Het gaat om:

Je adres: is nodig omdat een deel van je energiekosten afhangt van waar je woont.
Je verbruik: staat op de laatste jaarnota van je huidige energieleverancier.
De einddatum van je contract: je kunt boetevrij overstappen als je contract binnen 2 maanden afloopt. En natuurlijk ook als je nog nooit overgestapt bent en een contract voor onbepaalde tijd hebt.
Je huidige leverancier: de meeste energieleveranciers bieden alleen voordelige actiedeals aan nieuwe klanten.

Stap 2: Vul de energievergelijker in

Met deze gegevens vul je onze energievergelijker in. Je krijgt dan een persoonlijk vergelijkingsoverzicht. Bovenaan staan de deals die jou het meeste voordeel opleveren. Makkelijker kunnen we het niet maken. Je kunt natuurlijk gewoon de goedkoopste deal kiezen. Dan ben je na het invullen van het aanmeldingsformulier klaar.

Stap 3: Filteren op wat jij belangrijk vindt (optioneel)

Misschien vind jij niet alleen een lage prijs belangrijk. Daarom bieden we je de mogelijkheid om jouw vergelijkingsoverzicht te filteren. Je vindt de filters naast het vergelijkingsoverzicht. Je kunt in jouw keuze rekening houden met:

Duurzaamheid: Wil je groene stroom (uit Nederland), groen gas of beide? Zet een vinkje en we laten je alleen duurzame deals zien.
Looptijd: Hier kun je aangeven of je een contract voor 1 jaar, 2 jaar of langer of een contract voor onbepaalde tijd wilt.
Vast of variabel tarief: Bij vaste tarieven weet je waar je aan toe bent. De variabele tarieven kunnen tijdens de looptijd veranderen. Doorgaans gebeurt dat twee keer per jaar: in januari en juli. Ook hier geldt: met een contract met vaste tarieven bespaarde je het meest.
Aanbieders: Wil je alleen een overzicht met contracten van energieleveranciers die je kent? Geen probleem. Je kunt zelf bepalen welke aanbieders je in de vergelijking meeneemt.

Stap 4: Inzoomen op de verschillende pakketten (optioneel)

Wil je meer weten over een aanbod uit jouw persoonlijke vergelijkingsoverzicht? Dan kun je de details van een energiecontract bekijken.

Prijsdetails: De verschillen tussen contracten zitten in de tarieven voor gas en stroom en de vaste leveringskosten. De netbeheerkosten en belastingen die je betaalt zijn bij elke energieleverancier gelijk.
Pakketvoorwaarden: Hier vind je o.a. de opzegtermijn van je nieuwe contract en de welkomstpremie. Let op: de welkomstpremie wordt niet verrekend met je termijnbedrag. Je krijgt ‘m als je contract is afgelopen en je jouw maandtermijnen netjes op tijd betaalt. Contracten met een welkomstpremie hebben vaak wat hogere tarieven, maar zijn door die korting overall wel het voordeligst.
Leverancierswaardering: Dit is een rapportcijfer van de leverancier, gebaseerd op o.a. beoordelingen van overstappers.
Klantervaringen: Hier lees je reviews van anderen die zijn overgestapt naar deze energieleverancier.

Stap 5: Aanmelden en klaar met overstappen!

Heb je een keuze gemaakt? Dan vul je het aanmeldformulier in. De rest regelt je nieuwe energieleverancier voor je. Je huidige contract wordt voor je opgezegd. Van de overstap zelf merk je niets. Je houdt gewoon gas en stroom. Er hoeft ook niets aangepast te worden in bijvoorbeeld je meterkast.