Loopt je energiecontract bijna af dan kun je verlengen bij je huidige energieleverancier of overstappen naar een andere leverancier. Maar wat is de voordeligste optie? Tegenwoordig benaderen steeds meer energieleveranciers je al 3 maanden voordat je energiecontract eindigt met een verlengingsaanbod. Of je die alvast wilt accepteren? Maar voordat je op dat aanbod ingaat, is het goed om ook het aanbod van andere leveranciers op de energiemarkt te bekijken. Want voor je het weet betaal je veel te veel voor je gas en stroom.

Overstappen voor de meeste besparing

Wij geven je een gratis tip. Wil je écht voor de maximale besparing gaan en betaal je liever niet teveel omdat het simpelweg niet hoeft, dan kun je beter jaarlijks overstappen naar een andere energieleverancier dan verlengen bij je huidige leverancier.

1rg.nl draait al enige tijd mee in de energiewereld. Inmiddels weten we uit ervaring dat ieder jaar een nieuw energiecontract aanvragen bij een andere energieleverancier je meer bespaart dan verlengen bij je huidige leverancier. Dit heeft te maken met:

  1. Het soort energietarief dat je betaalt: actie
  2. tarieven versus verlengingstarievenDe welkomstkorting die nieuwe klanten krijgen

Actietarieven versus verlengingstarieven

Actietarieven voor je gas en stroom zijn goedkoper dan verlengingstarieven. Actietarieven betaal je wanneer je via een online energievergelijker een energiecontract afsluit en verlengingstarieven betaal je als je een verlengingsaanbod van de energieleverancier accepteert. Actietarieven zijn dus bedoeld voor nieuwe klanten en verlengingstarieven voor bestaande klanten.

Een energieleverancier zet zijn actietarieven in om zoveel mogelijk nieuwe klanten aan te trekken. Immers, hoe goedkoper de aanbieding hoe verleidelijker het is om deze te accepteren.

Wanneer je eenmaal klant bent, hoopt de energieleverancier dat je een loyale klant blijft. Daarom komen zij met een verlengingsaanbod. Maar die is dus lang niet zo scherp geprijsd als wanneer jij nieuwe klant wordt bij een andere energieleverancier. Het komt erop neer dat jij niet beloond wordt met de scherpste prijs voor het feit dat jij klant blijft bij de energieleverancier.

In sommige gevallen hoor je niks van je energieleverancier als je energiecontract bijna afloopt. Onderneem je zelf ook geen actie dan ga je de variabele energietarieven betalen. In dit geval betaal je de hoofdprijs en betaal je onnodig teveel voor je gas- en stroomverbruik. Want variabele energietarieven zijn duurder dan vaste energietarieven.

Zoals je leest kan er nogal een verschil zitten tussen het aanbod van verschillende energieleveranciers. Onze tip voor het voordeligste energiecontract is daarom jaarlijks via een online energievergelijker over te stappen naar een andere energieleverancier.

Welkomstkorting

Nog een groot voordeel van jaarlijks overstappen naar een andere energieleverancier, is de welkomstkorting. Omdat jij nieuwe klant bent krijg je aan het einde van het jaar een mooi bedrag terug. Bij een verlengingsaanbod zit vaak geen welkomstkorting inbegrepen, want je bent al klant. Jaarlijks loop je daardoor flink wat geld mis.

Nog even een opsomming: stap jij ieder jaar over naar een andere energieleverancier, dan betaal je altijd de voordeligste actietarieven en krijg je óók ieder jaar tot wel €350,- terug vanwege de welkomstkorting. Wat bovendien goed is om te weten is dat energieleveranciers hun scherpste aanbiedingen op online energievergelijkers plaatsen. Ze belanden namelijk graag in de top 3 van goedkoopste energieleveranciers zodat ze zoveel mogelijk nieuwe klanten aantrekken.

Het verlengingsaanbod niet meteen deleten

Je hoeft heus niet meteen je energieleverancier af te wimpelen als hij belt met een verlengingsaanbod of zijn mailtje direct te deleten. Vergelijk gewoon dit aanbod met het aanbod in onze energievergelijker. Op deze manier leg je het complete aanbod op de energiemarkt naast elkaar en weet je zeker dat je niet meer voor je energieverbruik betaalt dan nodig is.

Zorg dus dat je het verlengingsaanbod per mail ontvangt of even opschrijft als je gebeld wordt.

Online verlengingsaanbod
We hebben je nog niet verteld over het online verlengingsaanbod die sommige energieleveranciers op onze website plaatsen. Voor jou als huidige klant. Ben je erg tevreden over je energieleverancier dan kun je overwegen deze te accepteren, maar houd er wel rekening mee dat het vaak niet goedkoper is dan een energiecontract met actietarieven van andere leveranciers.

Nog even dit: vanaf wanneer je kunt overstappen

Overstappen kun je al doen vanaf acht weken voordat je huidige energiecontract afloopt. Je nieuwe energieleverancier laat je energiecontract ingaan precies op het moment dat jouw huidige energiecontract eindigt. Dit wordt allemaal voor je geregeld; nadat je het energiecontract hebt aangevraagd, kun je lekker languit op de bank.

Benieuwd wat voor jou het voordeligste energiecontract is? Maak dan binnen 1 minuut een energievergelijking.